Temaarbete Rymden – skriva gemensam faktatext om solen

Lektion 13 – 15: Genomgång av faktatext och skriva gemensam text om solen.

Tid: 40 min x3

Lektionens mål för eleverna: Vi ska lära oss hur en faktatext är uppbyggd och skriva en faktatext tillsammans.

Syfte: formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Centralt innehåll: Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande texter där ord och bild samspelar.

Kunskapskrav: eleven ska söka informationen ur någon anvisad källa och återge grundläggande delar av informationen i enkla former av faktatexter.

Lektionens upplägg (på tavlan):

  1. Genomgång (5 min) A3 papper + tavlan
  2. Läsa faktatext om solen + fyll i tankekarta utifrån faktatexten (EPA)
  3. Skriva en gemensam faktatext om solen (25 min) + välj bild
  4. Avsluta

Lektionens upplägg: Jag kommer börja med att gå igenom lektionens mål och lektionens upplägg. Därefter så går jag igenom hur man skriver en faktatext och vad man ska tänka på. Vilka delar som måste vara med, vilka ord som ska användas och inte. Hur långa delarna ska vara och hur man formulerar sig och viktiga saker att tänka på vid skrivande av faktatexter.

Sedan ska vi tillsammans läsa en faktatext och sedan leta efter huvudrubriken, inledningen, huvudrubrik osv i texten (be eleverna peka) och sedan läser vi igenom texten tillsammans. Vi fyller i tankekartan tillsammans och hittar nyckelord i texten som vi anser att man kan använda och skriva egna meningar med.

Därefter ska vi skriva en faktatext tillsammans om solen med hjälp av faktatexten som vi har läst. Jag ber eleverna fylla i individuellt på sin tankekarta under lektionens gång så att de hänger med bättre. Därefter skriver vi tillsammans på datorn en faktatext om solen och hittar en bild som passar. Vi läser igenom den tillsammans och när vi alla är överens så skriver vi ut den och sätter upp den på väggen.

Tillslut kommer gå igenom hur vi ska jobba och repetera vad de ska tänka på och att vi ska ha kamratbedömning på faktatexterna så man kan få tips och ideer till hur man kan förbättra sin text. Jag kommer noga gå igenom hur man ska göra det innan arbetet sätter igång.

Material som läraren behöver förbereda: förbereda faktatext om solen ”skriv ut” på A3 papper så de kan kolla på texten två och två. Förbered och skriv ut tankekarta och mall för hur man ska skriva. Förbered upplägg och mål på tavlan.

Säkerställa lärandet: genom faktatexten, samtal och diskussion i grupparbetet.

Våran gemensamma faktatext om solen: 

5646AFB2-774E-4C10-A9F4-356D8D93A7C1

Lämna en kommentar

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑